Medikal Ayak Bakımı

  -   Blog
Medikal Ayak Bakımı 29.05.2023 13:56:06 373
MEDİKAL AYAK BAKIMI (20 Dk)

Medikal ayak bakımı günlük hayatta birçok kişinin problemi olan bazı deri ve tırnak hastalıklarının tedavisi öncesinde veya uygulanan tedaviyi hızlandırmak için yapılan sağlık uygulamaları kapsar.

NASIR TEDAVİSİ (20 Dk)

Nasır tedavisi, deride oluşan bozulmaya göre değişebilir ancak nasır türü ne olursa olsun öncelikle yapılan işlem, kalınlaşan ve ağrıya neden olan derinin kaldırılmasıyla başlar. Ayak derisinin belirli bölgelerinde baskı ve sürtünmenin olması, nasır gelişimini hızlandırır. Bunun yanı sıra hatalı ayakkabı kullanımı, doğuştan gelen kemik yapı bozukluklar ve düztabanlık gibi bazı ortopedik sorunlar nasır oluşumunu tetikler.

Dış deri bölümünde oluşan sertleşme, gördüğü baskı nedeniyle dışa doğru değil içe doğru hareket eder. Bunun sonucunda deri kalınlaşması olur ve nasır iç bölüme hızla ilerler. Genellikle ayak parmaklarının üst kısımları, araları, ayak tabanı ve topuk kısmında nasırlar görülür.

Nasır tedavisi için alternatif yöntemler bulunur ancak genellikle ilaç ve krem ile tedavi yöntemi uygulanır. Tedavi sonrasında ayak bakımına ekstra özen göstermek gerektirir. Bunun yanında ilaç veya tıbbi müdahale ile tedavi olmak istemeyen ve bazı diyabet ve kanser hastaları için ilaçsız nasır tedavisi de mümkündür.

ÇATLAK TOPUK TEDAVİSİ (20 Dk)

Topuklarda oluşan çatlakları tedavi edebilmek için öncelikle ciltteki kuruluğun önlenip tedavi edilmesi gerekiyor. Hastaların büyük bir çoğunluğu genellikle belirli bir ölçüde topuk çatlakları geliştikten sonra doktora başvuruda bulunuyorlar. Topuk çatlamasının nedenlerinden olan cilt kuruluğunun önlenmesi için topuk derisini yumuşatma özelliği olan pek çok farklı krem kullanılabiliyor. Su tutan ve derinin sert dış katmanını gevşetip soyan aynı zamanda keratolitik etkisi yüksek olan kremler ve hazır formüller de çatlak topuk tedavilerinde kullanılıyor.

DEFORME TIRNAK BAKIMI (20 Dk)

Tırnakta oluşan bu deformasyonu gidermek için destek bakım ürünleri kullanılması gerekir. Kalınlaşmış doku uzaklaştırıldıktan sonra jel tırnak uygulaması yapılır. Deforme tırnak bakımının mantar tırnak bakımından farkı; jel uygulamasında sınırlama yapılmamasıdır. Her tırnağa her bakımda jel uygulanabilir.

DİYABETİK AYAK BAKIMI (20 Dk)

Bakım koltuğuna oturan diyabetik kişinin ayakları çok dikkatli bir şekilde kontrol edilir. Ayak tabanı, parmak araları, tırnak kenarları incelendikten sonra medikal ayak bakımına geçilir. Diyabetli kişilerin ayaklarında dolaşım bozukluğu ve his kaybının olması, tırnak kalınlaşmasına ve dolaylı olarak tırnak batmasına sebep olur. Bu riski ortadan kaldırmak için tırnaklar düz olarak kesilir ve köşelerinin sivri kalmamış olmasına dikkat edilir. Tırnak uçlarının törpüleme işleminden sonra tırnak yüzeyleri ve tırnak yatakları uygun freze uçlarıyla temizlenir. Diyabetli kişilerde tırnak mantarı, kalınlaşması ve deformasyonu olma ihtimali yüksektir ve bu problemlerden biri varsa o probleme yönelik uygun bakım yapılır. Daha sonra ayakaltı bakımına geçilir. Diyabetli kişilerde ayak alt derisi çok incelmiş ve hassas olabilir. Bunun yanı sıra topukta kalınlaşmalar görülebilir. Ayak tabanı temizlenirken özel ürünler kullanılır.

ORTONİKSİ UYGULAMALARI(BS BANT) (20 Dk)

Tırnağın yüzeyinin eğimli olmasından ötürü düz bir yay prensibiyle tırnağı yukarı çekerek yavaş yavaş askıya alır. Tırnağın uzama süresine göre bir ya da iki ay içerisinde bant yenilenir. Batığın durumuna ve tırnağın yapısına göre 3- 9 ay arasında tedavi süresi değişiklik gösterir.

ONİKOPLASTİ UYGULAMALARI(TIRNAK TAMAMLAMA) (20 Dk)

Eksik tırnak tamamlama yöntemi olarak da kullanılan bu yöntem protez tırnağın medikal formudur. Deforme ve batık tırnaklarda tırnak yatağının oluşturulması ve ya şeklinin korunması için uygulanan bu uygulama tedavi sürecini desteklerken görsel olarak da tercih sebebidir.

MANTARLI TIRNAK MEKANİK TEMİZLİĞİ (20 Dk)

Tırnak mantarı tedavisi için; kalınlaşan tırnakların freze cihazı ile normal kalınlığına getirilerek tedaviyi kolaylaştırıcı mekanik temizliği podolog tarafından yapılır. Mantarlar; nemli ve karanlık ortamları sevdiklerinden ayakkabı ve çorap temizliği, hastaların günlük ayak bakımı podolog tarafından anlatılır.

Bu gönderiyi beğendiniz mi ?
Whatsapp
Destek